Tre anledningar att ta din hobby till business

Jag har haft mitt företag i fyra år nu och tänkte att jag skulle reflektera lite över hur det har varit. Det var väldigt mycket ”prova på” i början tills jag verkligen hittade hur jag ville jobba. Jag gjorde allt ifrån att sälja egengjorda produkter till att jobba som återförsäljare av andras produkter och fotograferingen var mest en del av workshopen där jag fotade mina egna produktbilder. Men så småningom insåg jag att det var fotograferingen jag brann för mest och det jag var riktigt bra på, så då lade jag allt annat på hyllan och satsade på foto. Jag älskar att arbeta med det och nu vill jag dela med mig av mina egna reflektioner. Jag har listat tre anledningar till varför du bör ta din egen hobby till business och jobba med det du älskar. 

1. Det är roligt. De som jobbar bäst och är mest framgångsrika är de som älskar det de gör och jobbar för att det är kul, inte för att tjäna pengar. Självklart måste du ha en budget och allt det där, men när du väl har satt upp din budget och dina ramar så kan du helt enkelt ägna dig åt att ha kul och inte räkna ner timmarna tills du får gå hem.

2. Du behöver inte säga upp dig direkt. Det finns tid för reflektion och utveckling och du kan planera i din egen takt innan du startar. Låt din hobby vara en hobby så länge som du vill och under tiden kan du lära dig mer om ditt område och utvecklas tills du känner dig riktigt bra på det du gör. Du kan även bestämma dig för att spara pengar under tiden så att du har ett bra startkapital när du ska börja samt knyta många värdefulla kontakter med samma intresse som kan vara av värde sedan när du startar ditt  företag. Du kan helt enkelt förbereda dig i lugn och ro för att ge ditt företag bästa möjliga start.

3. Din passion kan ta dig hur långt du vill. Det är sällan man når speciellt långt och utvecklas som anställd med fast jobb. Man gör oftast samma jobb dag efter dag och nöjer sig med det eftersom man får samma lön. Om man däremot driver eget och jobbar med det man älskar så finns det ofta en passion och en vilja att utvecklas och utveckla företaget. Om du har en ny idé så är det du själv som bestämmer om du ska genomföra den eller inte, och det är ingen som skäller ut dig om du misslyckas. 

Men det finns även nackdelar med att jobba med sin hobby som kan vara bra att ha i åtanke. Det blir lätt att man tar med sig jobbet hem. Särskilt när blogg och Instagram är en del av jobbet. Man är ju uppkopplad jämt och får ständigt alla dessa notifieringar. Du riskerar även att din hobby blir mer kravfull än rolig om du gör det till ett jobb, så det är ett vägande för och emot. Vill du jobba med det du älskar rekommenderar jag dock att sätta upp tydliga ramar och tider och låta jobb vara jobb och fritid vara fritid. Men vill du ha kvar din hobby och jobba med annat så har du ju möjlighet att ägna dig åt din hobby helt på dina villkor, och de kanske triggar vissa människor.

Lämna ett svar