Semestra i Sverige med eller utan barn

barnfotografering

Då har vi kommit till semestertider för många, och det är minst sagt speciella tider. Semestern kanske inte är lika självklar för alla, och då tänker jag främst på mina kära sjuksköterskekollegor som kämpar och sliter för människors liv mitt i corona pandemin. Men jag tänker även på alla andra, och att semestern som var planerad på ett visst ställe inte är lika självklar längre utan måste nu planeras om. Jag hade ju själv planerat att åka iväg halva sommaren till Indien, men fick ställa in av förklarliga skäl.

Men vad gör man då när det inte blev som man tänkt? – Man tänker om såklart!

Livet är ett ständigt parerande mellan prioriteter och måsten som inte behöver vara skrivna i sten på något sätt utan lätt kan planeras om med rätt inställning. Det här året kommer de flesta spendera sin semester i Sverige, och då vill jag skriva ett inlägg här med lite samlade tips på saker du kan göra och ställen du kan åka till som nödvändigtvis inte behöver vara på andra sidan jordklotet för att vara meningsfullt och roligt.

Hyr en husvagn

Som barnfamilj är det viktigt att ha en skön semester utan massa måsten. När jag var liten så åkte vi alltid runt med vår husvagn som familj och upptäckte nya campingplatser, utforskade nya kiosker och restauranger och letade flintastenar på nya stränder. Vi hade vissa favoritställen men det blev också ganska ofta nya ställen. Ni som känner mig vet att jag älskar nya saker, och så var det även som barn. Jag märker att mina barn är likadana och blir alldeles till sig så fort vi ska testa någonting nytt, och man behöver inte slå på stort och köpa en husvagn, utan det går lika bra att låna eller hyra. Camping.se gjorde för ett par år sedan en lista på 14 campingplatser som de ansåg vara Sveriges bästa.

Några av dem var Hafsten resort i Bohuslän på första plats (som för övrigt verkar vara ett av de mysigaste ställena i Sverige), där de har campingplatser, stugor och även så kallade tipi-tält som man kan bo i med en mysig eldstad i mitten. För spa-älskare så har de även ett mini-spa med bubbelpool och bastu. För barn finns vattenrutschbanor och bassänger. Man blir riktigt sugen att åka dit faktiskt!

På andra plats kom Årjäng camping och stugor sommarvik. De har en jättefin och barnvänlig strand vid sjön Västar Silen med vattenattraktioner, och sjukt mycket saker för barn (och lekglada vuxna) att göra, bland annat ponnyridning, minidisco, lekplatser med mera. Man gör bäst i att vara på ett ställe där det finns lite valmöjligheter då barn kan vara rätt oförutsägbara och kan helt plötsligt tycka att någonting är tråkigt, som de dagen innan sagt att de älskar.

Vill man åka lite längre norrut så finns även Pite havsbad som kom på åttonde plats. Där var även vi när jag var liten. Kallas även Svenska Rivieran och har en jättefin vit sandstrand som man kan njuta av. Stränder på sommaren är ett måste för mig i alla fall! Det finns ingenting som får mig att känna mig så levande och glad som när jag får simma i vattnet. Det finns även möjlighet att gå på tivoli med barnen.

Astrid Lindgren

Bild: SVT

Såklart ett måste för alla barnfamiljer att en gång i livet besöka Astrid Lindgrens värld eller junibacken. 17 Juni öppnar Astrid Lindgrens värld och detta är någonting som jag planerat länge att göra med barnen. Bor man i Sverige och har sett filmerna så blir ju detta ett minne för livet, som är minst lika kul för oss vuxna. Pippi var min stora förebild när jag var yngre, en tjej som helt gick emot normen för vad en tjej bör vara, och jag älskade alla hennes äventyr och såg alla filmerna. Dock så råder nu andra restriktioner än vanligt så in och läs på hemsidan för tydligare info om vad som gäller. Astrid Lindgrens värld ligger i Vimmerby och en biljett kostar 330 för barn över 3 år och 440 för vuxen.

Junibacken är ett annat alternativ om du vill semestra lite närmre stockholmstrakten. Det finns utställningar, barnteater, sång och musik och man kan även sätta sig på ett litet tåg och höra Astrid Lindgren själv berätta historierna om Emil i Lönneberga, alla vi barn i bullerbyn och många fler. Barn över två år får en biljett för 155 och vuxna går in för 185. Det finns även möjlighet att fira sin födelsedag där.

Vandringsleder

Bild: momondo.se

Detta är faktiskt ingenting jag har gjort själv men har många bekanta som vandrat och tycker att det är väldigt trevligt. Här har vi ju Upplandsleden inte så långt ifrån där jag bor, 65 kilometer lång. De som gillar fåglar (inte jag) kan säkert se många olika fågelarter, samt använda de hyddor som finns och titta på himlen vid solnedgången om man nu tycker att sånt är kul (själv tycker jag solnedgångar är vackra, men att titta på i kanske två sekunder, och sedan gå vidare). Andra ställen där du kan vandra är skåneleden, höga kustenleden, jämtlandstriangeln, siljansleden, hallandsleden eller Sarek Nationalpark som för övrigt är Sveriges största nationalpark.

Besök en Herrgård

herrgård semester sverige

Finns det någonting finare än en herrgård? En vacker dag ska jag flytta in i en. Det är en speciell känsla att titta på och gå in i så maffiga hus. Men hursomhelst, i sommar kan du faktiskt passa på att besöka olika herrgårdar i Sverige. Kanske ingenting för er med barn, men för er andra kan det vara väldigt mysigt. Bilden ovan är inte från Sverige men sjukt maffig och vacker byggnad som jag inte skulle ha någonting emot att besöka. Men nu tillbaka till Sverige:

Bild: smultronstallen.se

Schenströmska Herrgården
I Ramnäs, norr om Västerås finns denna fina herrgård inspirerad från USA, med anor från 1700-talet. Perfekt för dig som inte vill åka speciellt långt då den ligger cirka en timme från Stockholm. Jag måste även passa på att tipsa er företagare om denna gård då det är ett fantastiskt ställe att ha stora möten och konferenser på.

Många kommer dit enbart för att njuta av deras afternoon tea och kan sitta i timmar. Passar säkert bra för många äldre par som gillar lugn och ro. Sedan jag var i London har jag faktiskt fastnat lite för afternoon tea. Detta i kombination med herrgårdsmiljön låter helt fantastiskt.

Bjuder på en musikvideo här i slutet med en sån härlig sommarfeel så man blir glad:

Lämna ett svar