Bli vän med din kamera

Vecka 1

Välkommen

Välkommen till kursen “Bli vän med din kamera!” Det här är en kurs för alla, vare sig du har en dröm om att bli fotograf eller bara vill ta snyggare bilder till sociala medier.

 

Välkommen till avsnitt 1 av gratiskursen "bli vän med din kamera"

Denna veckan kommer vi att mjukstarta med att gå igenom:

– Vilken kamera ska man välja?

– Lämna AUTO forever!

– Bländare – en av kamerans tre viktigaste inställningar!

Innan vi börjar

 

Vem är den här kursen för?

Det här är en kurs för alla, vare sig du har en dröm om att bli fotograf eller bara vill ta snyggare bilder till sociala medier. I kursen ingår även en extra bonus, och det är en låst facebookgrupp där du kan få hjälp och support, så länge du själv önskar. Du kan ställa frågor som både jag och andra kan besvara. Det kommer att vara en plats där du sen kan utvecklas vidare till den nivån du själv önskar.

Vem är då jag och varför ska du lyssna till mig?

 

 

Jag heter Hannah och har fotat sedan 2012 när jag fick mitt första barn, men drivit mitt eget företag sedan 2015. I början var jag mest intresserad av att lära mig ta finare bilder på min dotter, eftersom vi bodde utomlands och inte hade tillgång till någon bra fotograf, men med tiden växte intresset för foto och utvecklades till ett företag, och idag är foto en stor del i den jag är. I mitt företag riktar jag in mig mest på porträtt, barn och företag.

 

Att lära ut saker är något jag tycker är väldigt kul. Jag har en princip i livet och det är att allt man får, det har man för att man ska ge det vidare, och även om det här är en gratis kurs så kommer jag att behandla dig precis med samma respekt och service som jag skulle ha gjort om du hade köpt kursen för ordinarie pris. Jag drivs av att få ge bästa möjliga service, och kommer att finnas där för dig i facebookgruppen där du kan ställa frågor som jag besvarar regelbundet. Du kommer även att få chans att ställa frågor live någon gång då och då. Om du inte redan gått med i Facebookgruppen så gör det HÄR.

 

gratis fotokurs
Spela videoklipp

1. Vilken kamera ska jag välja?

Under avsnitt 1 förklarar jag vilken kamera man ska välja beroende på vilka ambitioner man har som fotograf och vad plånboken tillåter.

1. Vilken kamera ska jag välja?

Se till att du har en kamera att använda:

Digitalkamera/kompaktkamera– Jättebra om du vill ha en bra och smidig kamera som lätt kam följa med i väskan var som helst. Fungerar även utmärkt att blogga med. 3000-12000 kronor.

Länk https://www.scandinavianphoto.se/kamera/kompaktkamera/instegskameror/sx740-hs-svart-1040498 

Mobilkamera – Det finns riktigt bra mobilkameror nuförtiden, speciellt de som har flera inbyggda kameror, men en helt vanligt mobilkamera har de nödvändigaste funktionerna.

Systemkamera/DSLR

Största möjliga flexibilitet uppnår du med en systemkamera. Det du behöver skaffa är ett kamerahus och ett objektiv. Detta rekommenderar jag till de som vill vara mer seriös med sitt fotograferande.

Länk: https://www.scandinavianphoto.se/kamera/systemkamera/systemkamera-canon/eos-7d-mark-ii-kamerahus–wifi-adapter-w-e1-1030382

gratis fotokurs distans

2. Lämna AUTO forever!

I avsnitt 2 pratar vi om att lämna det bekväma auto läget på kameran och börja fota i manuellt läge.

Lämna AUTO forever!

Autoläget kan kännas väldigt bekvämt för dig, men:

Det ger dig mindre kontroll över ditt resultat!

Det som händer är att bilden kan bli antingen över eller underexponerad, och det blir svårt att få till bra ljus. Bilden kan helt enkelt bli lite hursomhelst, och det vill du ju inte. Du vill ju att bilden ska bli så som du föreställer den i ditt huvud.

Exponering

Exponering är grunden till fotografi. I videon ovan går jag igenom hur exponering funkar och visar två exempelbilder. Om du tittar på bilderna så kan du se tydliga skillnader. Den första bilden är alldeles för ljus (överexponerad) och den andra bilden är alldeles för mörk (underexponerad).

Vårt mål som fotografer är att få till rätt ljus direkt, för att undvika att behöva ändra så mycket i photoshop. Ibland går det att redigera i efterhand, men inte alltid.

 

distanskurs foto gratis

3. Bländare

Bländaren är min favoritfunktion på kameran. Utan den här inställningen skulle jag inte alls tycka att foto var lika kul.

3. Bländare

Bländaren är det som gör dina bilder speciella:

Om du vill kunna ta bilder med kort skärpedjup och sticka ut ur mängden bland fotografer så är det toppen att kunna hantera bländaren. 

Bländaren hittar du här på kamerans inställningar:

 

Denna vänstra bilden är tagen med en stor bländare och den högra med en liten bländare:

 

Ser du skillnaden? På den första bilden har du en väldigt suddig bakgrund medan du på nästa bild ser att bakgrunden är ganska skarp. 

 

Håll utkik i inkorgen inför nästa avsnitt

Då går vi nämligen igenom detta:

ISO – den andra viktiga inställningen I en kamera

Slutartid – den tredje och sista inställningen I en kamera.

När använder man vad?

Du kommer att få lära dig att anpassa alla inställningarna till varandra för att skapa helt magiska bilder som kommer att få dig att aldrig vilja sluta med fotografering.